novo rojstvo

Rojstvo in poporodno obdobje je bilo zame, tako kot najbrž za vsako žensko na svoj način, nekaj čisto posebnega. Tako divjega, instinktivnega, nenadzorljivega, prvinskega, močnega, nepričakovanega ...
V tem času se mi je zdelo, da se mi sprožajo in sproščajo občutki, za katere sploh nisem vedela, da so v meni. Kot bi se povezala tako z ljubeznijo kot bolečino rojevanja vseh prednic pred menoj ... 
Ta izkušnja me je čisto odprla, postala sem še bolj ranljiva. 

 

navdih doula

Porod je bil precej hiter in nekompliciran. Morda prav zato, ker sem zaupala, tako svojemu telesu, partnerju, univezumu, otročičku, ki se je namenil roditi in douli, ki je bila ob nas in nas na porod tudi pripravljala, da smo se dovolj povezali in začutili to zaupanje. Da je, čeprav na trenutke zelo boli in ne vemo, kaj nas čaka, vse prav in se bo vse dobro izšlo.

Ta močna, trdna in ljubeča psihična podpora doule, ki naju je oba s partnarjem znala pomiriti, ko sva bila nemirna, odgovoriti na marsikatera vprašanja, da sva se počutila bolj gotova, nama je vlivala mir.
Vlogo doule sem še posebej začutila v smislu nekakšnega obporodnega psihičnega vodnika. Ko tvoje misli v težkem obdobju rojevanja bezljajo in strahovi, skupaj z bolečino, preplavijo telo ... čutiš neko tiho prisotnost, oporo, moč zavesti, ki ti pomaga premagati in pomiriti tvojo lastno prestrašeno bitje. Ki ti lahko tudi brez besed daje vedeti, da te popolnoma razume, ker je ljubeča ženska, ki ve, da  zmoreš in boš zmogla.

Tako pri porodu kot v prvih tednih po njem mi je bila nežna, nevsiljiva, ljubeča in trdna opora tako partnerja kot doule neprecenljiva.

Kajti tudi moje rojstvo - rojstvo matere - je bilo polno izzivov in preizkušenj, saj me je na primer zelo potrla in prizadela izkušnja, da nisem mogla dojiti svojega otroka, čeprav sem si to zelo želela in si prizadevala, saj nisem imela dovolj mleka.

V takšnih trenutkih me je doula znala podpreti, me začutiti in mi pomagati - z dobrim nasvetom, nežno besedo ali samo s tiho prisotnostjo.

Vesela sem in hvaležna, da smo jo imeli ob sebi.

Mia, Tai, Emil